“EL NAIXEMENT I L’ECONOMIA”, REFLEXIÓ DE LA SETMANA DEL PART RESPECTAT 2012

Diverses associacions de la ciutat celebraran plegades enguany la Setmana Mundial del Part Respectat, una iniciativa global que pretén reivindicar una altra manera de donar a llum, més respectuosa amb la voluntat de la mare i les necessitats fisiològiques de la dona i el nadó. Enguany, la commemoració s’engloba en el lema “El naixement i l’economia” i comprendrà actes que giraran entorn de la despesa, sovint innecessària, que suposa l’arribada al món d’una criatura, des del mateix moment de néixer.

A Tarragona, la Setmana Mundial del Part Respectat (SMPR), compta amb l’organització de l’associació Tecletes, del grup de criança Porta’m a prop, del grup de suport a la lactància Do de pit i de l’assemblea feminista Cau de Llunes. Les activitats previstes es duran a terme entre el cheap viagra online 21 i el 27 de maig.

ACTES PREVISTOS DIA A DIA

La SMPR donarà el seu tret de sortida el dilluns 21, a les 17.30h amb la taula rodona “Les polítiques de part a Tarragona”, que es farà al Centre Cívic de la Part Alta i que comptarà amb la presència de professionals del món de la salut perinatal que treballen al nostre territori. Així, es comptarà amb llevadores dels hospitals Joan XXIII, Santa Tecla i del Vendrell, de la Clínica Monegal i una llevadora que atén parts domiciliaris.

El dimarts 22, també a les 17.30h i a l’Espai Kesse, la professora d’Història de la URV i coordinadora del màster de gènere, Coral Cuadrada, conduirà una conferència sota el títol “El patriarcat contra la mater(pater)nitat”, que convidarà a la reflexió als assistents a través d’un taller.

L’endemà, dimecres 23, a les 18.00h, a la Ciberaula l’Hospital Joan XXIII hi haurà una xerrada sobre “L’atenció al part respectat a l’hospital Joan XXIII”. Llevadores i infermeres del Joan XXIII i el pediatra i neonatòleg Adolfo Gómez Papí, precursor del mètode cangur.

Dijous 24, a les 17.30h, serà el torn per a la projecció, a la Casa de Cultura del carrer Major, del documental del 2007 “Le premier cri” de Gilles de Maistre. La cinta reflexiona sobre les diferents maneres de parir al món mostrant deu parts que tenen lloc a deu llocs amb cultures molt diferents. En concret, l’autor va filmar naixements a França, als Estats Units, a Mèxic, Brasil, Nigèria, Tanzània, Japó, Vietnam, l’Índia i Sibèria el 29 de març del 2006, un dia especial en el que hi va haver un eclipsi solar.

Pel divendres 25 hi ha dues activitats previstes. A les 17.30h, al centre SET (plaça de la Font, 22), hi haurà una Tenda Roja. Les tendes roges són cercles de dones on, en un ambient íntim i recollit, les participants comparteixen experiències del seu part sense ser jutjades ni interrompudes, amb el màxim respecte. Per assistir-hi, cal confirmar assistència a doula@juno.cat. Les places són limitades.

I el mateix

divendres, a les 19.00h, a la Ciberaula de l’Hospital Joan XXIII, hi haurà una xerrada sobre les cesàries que farà Anna Castells i que durà per títol “Viure una cesària”. Serà una reflexió sobre aquesta pràctica mèdica a través de l’anàlisi d’una infermera que va tenir d’aquesta manera a la seva primera filla.

La SMPR continuarà dissabte amb una xerrada, a les 17.30h, al centre MAB tot per la dona (C. Ritort i Faus, 23), amb la fisioterapeuta especialitzada en obstetrícia Blanca Solé sobre “Tot el que has de saber per facilitar el naixement del teu nadó” que versarà sobre la importància de respectar les posicions que trien les dones per fer més fàcils els parts. El nutricionista Miquel Escurriola parlarà de l’alimentació de les mares en el moment del part.

Finalment, diumenge a les 11h, la Ciberaula de l’Hospital Joan XXIII acollirà la taula rodona totalment oberta a la participació dels assistents, “Néixer en temps de crisi, el que no necessita un nadó”, per reflexionar sobre les despeses, sovint supèrflues i innecessàries, que acompanyen l’arribada d’una criatura al món.

Durant tota la celebració es podran veure les fotografies que pares i mares han cedit per la mostra “El part, la maternitat i la paternitat. El primer contacte”. Les imatges estaran exposades a la Ciberaula de l’Hospital Joan XXIII.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *