Setmana de la Maternitat

Setmana de la Maternitat

Setmana Mundial del Part Respectat

La Setmana Mundial del Part Respectat (SMAR) es cel.lebra des de l’any 2004 durant el mes de maig a diferents països a partir de la iniciativa de l’AFAR, Associació Francesa pel Part Respectat.

Cada any es posa l’accent en un tema diferernt. Així es van succeïr l’episiotomía (2004), les posicions per parir (2005), el temps per nèixer (2006), l’entorn amorós durant el part (2007)…

En sintonía amb aquest aconteixement internacional des de tecletes hem organitzat diferents activitats amb altres entitats de la ciutat.
En aquesta ocasió, la Setmana Mundial del Part Respectat, de l’11 al 17 de maig de 2009 vol sensibilitzar sobre la importància del contacte immediat i continu mare-nadó, a partir del mateix moment del naixement.

Pell amb pell, des del primer moment.

El naixement és un moment únic per a la vida afectiva dels nostres fills, i és fonamental per a la seva salut.

Els nadons neixen amb la necessitat imperiosa de trobar-se amb la seva mare, que és l’entorn més segur, el seu hàbitat natural.

El contacte immediat pell amb pell del nadó amb la seva mare després del naixement regula la temperatura, el ritme cardíac, la glucosa en sang i el sistema immunitari del bebè. La separació fa que el nadó pateixi estrès i se senti desemparat, i també pot ser perjudicial per a la salut física i emocional de la seva mare.

No obstant això, un bon nombre de pràctiques que al llarg del temps s’han fet habituals als nostres hospitals interfereixen en aquestes necessitats bàsiques. Les primeres cures al nadó (per tallar el cordó umbilical –sovint massa aviat–, per pesar, per mesurar…) es podrien fer molt bé en contacte amb la mare; la separació per a aquests primers gests rutinaris sovint interfereix en aspectes com la creació del vincle afectiu i l’establiment de la lactància materna.

“Es recomana que tots els nadons, siguin prematurs o no, estiguin en contacte pell amb pell ininterromput amb les seves mares (Mètode Mare Cangur)”.
Organització Mundial de la Salut

“Tots els infants tenen dret a estar acompanyats dels seus pares, o de la persona que els substitueixi, el màxim de temps possible, durant la seva estada a l’hospital”.
Carta Europea de Drets dels Infants Hospitalitzats

Amb la nostra participació, volem donar més recolzament a les mares. Organitzarem activitats on elles puguin informar-se, aprendre i compartir les seves experiències.

CALENDARI D’ACTIVITATS
Aquí pots descarregar el

calendari d’activitats de la Setmana de la Maternitat.

Dilluns 11 de maig
(19:00h), Inauguració de les activitats a la Rambla Nova junt a la font del centenari amb un espectacle de dansa al carrer i lectura de poemes , expressant el cicle de la vida, la gestació i el naixement . La dansa anirà a càrrec de dues ballarines del Taller de Dansa Màrmara de Tarragona. L’espectacle d’una durada aproximada de quinze minuts porta per títol “La dansa de la vida” i simbolitza el naixement.
La lectura de poemes la faran les sòcies de tecletes i professionals del Centre Neus Esmel.

Posteriorment es celebrarà un Pica pica al Centre de Teràpies Integrades Neus Esmel, rambla nova 92 on es podrà veure la sala on es farà la tenda roja, que simbolitza l’interior de l’úter matern. Totes les sales del centre romandran obertes per poder veure l’aplicació dels diferents tipus de massatges (shiatsu, reflexo…)

Dimarts 12 de maig
(18h), Xerrada “Paper I funció de la Doula”, Centre Esencia, August 3

Dimecres 13 de maig
(10h), Xerrada sobre Les Flors de Bach en família, Neus Esmel, rambla nova 92.
(18h), Xerrada sobre la Tècnica Metamòrfica, Neus Esmel, rambla nova 92.

Fa aproximadament 40 anys, Robert St. John va desenvolupar a partir de la Reflexología Podal, aquesta terapia innovadora. Investigant sobre els mapes dels punts reflexes dels peus, va arribar a la conclusió que en algunes zones, generalment al llarg de la cara interna lateral del peu (que correspondría a la columna vertebral), els efectes produïts per la terapia no només eren de caràcter físic sino que també eren de tipus emocional i psicològic.

Després de la xerrada dia obert perquè la gent ho provi

(21h), Projecció de la pel·lícula: La Piel Dura (1976) de François Truffaut, Sala EL CAU, Trinquet Vell 1

François Truffaut denuncia en aquesta pel·lícula que els adults no són capaços de percebre als nens com a persones: o són autoritaris o els ignoren; els inculquen la por i també la culpabilitat.
Una seqüència de la pel·lícula senyala magistralment la diferència entre el món dels nens i el de l’escola, la llunyania entre mestres i alumnes.

Dijous 14 de maig
(10-12h), Xerrada-Taller de Reflexologia en l’acompanyament al part per pares i mares Neus Esmel.

(18h), Xerrada “La mare que ens va parir… o no. Velles i noves formes de percepció, vivència i desenvolupament de la maternitat”.” a càrrec de l’antropòleg i director del departament d’antropologia de la URV, Jordi Roca i Girona. Cooperativa Obrera Tarraconense.

Divendres 15 de maig
(17,30h), Tenda Roja BOLD

La Tenda Roja BOLD és un projecte internacional, promogut pel moviment americà BOLD: Birth On Labor Day (néixer el dia del part).
La Tenda Roja es un espai de trobada on en un ambient íntim i recollit les dones participants comparteixen les experiències del seu part.

Per participar-hi es pot tenir qualsevol edat i origen, i haver optat per qualsevol opció de part: compartir les vivències sobre la maternitat ens enforteix a les dones de tot arreu i de tots els temps.

Tots els testimonis de les participants es gravaran i quedaran recollits per formar part de la “Biblioteca dels Naixements”, basada en les vivències personals de moltes mares, que tindrà forma d’exposició itinerant per tot el món.

Amb aquesta trobada es pretén recollir la veu de les dones i les seves experiències en un moment vital de canvis profunds com és l’entrada a la maternitat.

La Tenda Roja Bold es muntarà al Centre de Teràpies Integrades Neus Esmel a Tarragona, per la calidesa i l’energia que s’hi mou. Ambientarem una sala com si fóssim dins d’un úter i es començarà l’activitat convidant a cadascuna que vagi explicant el seu part. No s’opina, no es valora res, només s’agraeix cada vegada que una acaba de compartir, fent un petit homenatge (un poema, un minut de silenci… a les dones que ens han precedit, a les nostres mares).

La Tenda Roja estarà oberta a mares primerenques, mares repetidores, embarassades, àvies, dones que vulguin tenir un fill i també a dones que hagin patit un avortament. El màxim és de 20 participants i la durada aproximada d’unes dues hores. La sessió anirà dirigida per Isabel Martí mare, pedagoga, doula i terapeuta de famílies. Col·labora en la revista Viure en Família, és membre de l’Associació Donallum i del col·lectiu doulasbarcelona.org. L’any passat va dinamitzar la primera tenda roja muntada a Catalunya, a Girona.

Al final de la sessió es convida a participar als fills i pares, companys i amics… en un ambient més informal on tota l’energia i emocions viscudes es comparteixen de manera més festiva.

Aquí pots descarregar-te el cartell d’anunci de la Tenda Roja.

Dissabte 16 de maig
(18h), Xerrada Rosa Mª Jové, autora de “Dormir sin lágrimas” i de “La crianza feliz”, al saló d’actes de l’Hospital de Sta. Tecla, Rambla Vella

Rosa MªJové, psicopediatra i especialista amb el trastorn de la son infantil, explica que “la son és un procés evolutiu i que tot nen sa anirà a dormir correctament algun dia”. No hi ha que alterar-lo, perquè “es sincronitzarà amb les nostres necessitats en cada moment de la nostra vida”

Deixar plorar al nen no és la solució, perquè quan un nadó plora significa que pateix i per tant necessita atenció; ni tampoc és prohibir-li les cançons per anar a dormir o impedir-li que trobi consol al compartir el llit amb els seus pares.

Diumenge 17 de maig
(12-14h), Vermut Fes-Tecletes. Amb l’actuació del grup de pop “calaix de sastre” i dj’ Jaumet. Festa per a petits i grans que clourà tota la setmana d’activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *